Город та овочі

Як правильно вибрати смачну та свіжу черешню: рекомендації експертів та основні ознаки якісних ягід

Велика, темна, а значить, – солодка. Купивши таку черешню, ми радіємо вдалому вибору. Але насправді розміри і колір ягід не говорять про те, якою ця черешня буде на смак. Тут все залежить від сорту. Та бувають дуже солодкі сорти зі світлою шкірою. Як же правильно вибирати черешню.

Яка країна краще

«Не має значення, черешню з якої країни ви купуєте, – каже Ірина Козій, директор Ягідного союзу, генеральний директор інформаційного агентства FruitNews. – У всьому світі вирощується приблизно один набір сортів. Тут справа в господарстві, наскільки добре він працює, наскільки сучасні сорти і технології застосовує, наскільки стежить за якістю врожаю. У кожній країні бувають господарства різного рівня. Тому вибирати черешню можна або по компанії-виробнику, або за зовнішнім виглядом».

Головний ознака свіжості

За словами Ірини Козій, щоб зрозуміти, наскільки свіжі ягоди перед вами, потрібно дивитися на черешок – той стеблинка, яким плід прикріплюється до гілки. У свіжої черешні черешок зелений і соковитий, коли ж плоди зберігаються дуже довго, він першим висихає і буріє. Черешню з висохлими черешками або зовсім без них краще не купувати.

Зовнішній вигляд і аромат

Звичайно, плоди черешні не повинні мати проколів або інших пошкоджень шкірки, не повинні бути висохлими, зморщеним, деформованими. Вологі плоди, що мають запах бродіння, гниття або цвілі, також не варто купувати.

«Бажано, щоб плоди в одній упаковці або партії були приблизно одного кольору і розміру, – радить Козій. – Це говорить про те, що господарство уважно ставиться до своєї продукції, до збору врожаю і сортування, відбирає продукцію за якістю. Можна очікувати, що така черешня буде мати однаковий ступінь зрілості і кращий смак».

Розмір і колір

Коли купуєш черешню на ринку, то більш великі ягоди коштують дорожче. Здається, що вони більш якісні, зрілі і солодкі. Також покупець віддає перевагу більш темною черешні, нам здається, що вона більше стигла. «Це помилка, – підкреслює експерт. – Не факт, що більш велика черешня буде краще дрібної, не факт, що темна буде солодше світлою. Існує дуже велика кількість сортів черешні з плодами різних кольорів – від блідо-рожевих і жовтих до бордових, майже чорних відтінків. При цьому багато світлі сорти виявляються солодше темних, але може бути і навпаки. Хоча в рамках одного сорту більш темні плоди будуть дійсно більш зрілими».

Розмір також залежить від різних факторів: від сорту, кількості вологи, від того, скільки плодів зав’язалося на дереві, додає Козій. Часто черешню сортують за розміром, відкладають більш крупні ягоди, так як їх можна продати дорожче, дрібну продають за нижчою ціною, хоча її смак і не відрізняється. В цілому, колір і розмір плодів – це зовнішні характеристики, і засновувати вибір саме на них не варто.

Конденсат

Часто, коли ми купуємо черешню, ми бачимо на ягодах конденсат. «Це порушення ланцюжка охолодження, – пояснює Ірина Козій. – Такі ягоди краще не брати, конденсат означає, що черешня найближчим часом зіпсується».

Взагалі зіткнення стиглих плодів з вологою різко скорочує термін їх зберігання. Черешню потрібно мити перед вживанням, краще не робити цього заздалегідь. «Одна з великих проблем господарств, які вирощують черешню, – під час дозрівання та збору врожаю часто йдуть дощі. Від надлишку вологи багато плоди тріскаються, а термін зберігання решти різко скорочується. В сучасних господарствах черешню намагаються захистити від дощів, натягуючи над деревами плівку чи сітку», – пояснює експерт.

Природний віск

«Ще одна проблема конденсату: висихаючи, він залишає білі плями на ягодах, – зазначає Козій. – Покупці лякаються, з’являються розповіді, що це пестициди, хімікати, інші жахи. Насправді, цей білястий наліт – природний віск, який проявився по краях крапельки води. Він є на черешні, це природне покриття, дерево захищає свої плоди. Штучними покриттями виробники черешні не користуються. На черешні є тільки природний віск, який поступово стирається в процесі збирання, перевезення, зберігання, перекладання ягід, при митті».